Zelené potraviny pre zdravie
Zelenými potravinami sa označujú výnimočné a zdraviu prospešné obilné trávy, zelené mikroriasy či sinice. V článku sa zameriame na mladý jačmeň a riasu chlorellu pyrenoidosu.
Mladý jačmeň (alebo zelený jačmeň)
Mladý jačmeň je vzácna a na živiny bohatá rastlinka. Získava sa z nej nápoj, respektíve šťava, vylisovaná z čerstvých listov tejto rastlinky. Predtým, než sa vytvoria klásky, sú listy bohatou zásobárňou enzýmov, antioxidantov, vitamínov a minerálov.
Vedeli ste napríklad, že mladý jačmeň obsahuje štyrikrát viac vápnika než kravské mlieko a asi desaťnásobne viac železa než špenát?
Táto rastlinka obsahuje tiež veľké množstvo vitamínov a minerálov. Za zmienku stojí obsah vitamínov skupiny B, betakaroténu, vitamínov C či E a z minerálov (okrem už spomenutého železa a vápnika) napríklad draslík, mangán, zinok či horčík.
Zelený jačmeň znižuje prekyslenie organizmu a je prirodzene bezlepkový, takže sa môže užívať aj pri bezlepkovej diéte. Má silné antioxidačné účinky, to znamená, že chráni bunky pred pôsobením voľných radikálov. Prispieva k detoxikácii a celkovej regenerácii organizmu.
Chlorella
Chlorella pyrenoidosa je zaujímavá sladkovodná mikroriasa s najvyšším obsahom chlorofylu. Ďalšie cenné látky sú podobné ako pri zelenom jačmeni. Chlorella navyše obsahuje aj iné látky, ktoré sú účinné najmä proti patogénom a pre detoxikáciu organizmu.
Chlorofyl získaný z chlorelly pomáha podporiť tvorbu červených krviniek, celkovo prispieva k regenerácii organizmu a chráni ho pred predčasným starnutím. Pomáha k lepšiemu hojeniu rán a má protizápalový účinok.
Okrem toho obsahuje chlorella aj prírodné antibiotikum, látku s názvom chlorellín. Za zmienku určite stojí tiež obsah železa, kyseliny listovej, bielkovín a aminokyselín.
V čom vám mladý jačmeň a chlorella pomôžu?
Na čo všetko sú zelené potraviny dobré? Zaradením chlorelly a zeleného jačmeňa do jedálnička môžete výrazne podporiť svoje zdravie. Tieto superpotraviny, ako sa často prezývajú, sú výborným detoxikačným prostriedkom, podporujú obranyschopnosť a celkovú regeneráciu tela.
Užívanie zelených potravín prispieva aj k psychickej pohode človeka. Cenný koktail minerálov, vitamínov, aminokyselín a ďalších prvkov má blahodarný efekt na nervovú sústavu, pomáha proti únave a depresii.
V neposlednom rade majú zelené potraviny priaznivý účinok aj na črevnú mikroflóru. Podporujú zdravé trávenie a znižujú riziko rakoviny hrubého čreva.
Zelené potraviny nie sú síce v pravom slova zmysle liekom, ale pri pravidelnej konzumácii pomáhajú naštartovať liečivé schopnosti nášho tela.
V masážnom salóneposkytujeme aj poradenstvo k zdravému stravovaniu.