Čínska štúdia alebo ako na naše zdravie vplýva strava

Čínska štúdia alebo ako na naše zdravie vplýva strava

O tom, aký vplyv má náš spôsob stravovania na naše zdravie, sa napísali stovky kníh. Jednou z najrozsiahlejších kníh na túto tému je Čínska štúdia, ktorá popisuje súvis medzi konzumáciou živočíšnych produktov s chorobami, ako sú rakovina pŕs, prostaty či hrubého čreva a ďalších civilizačných chorôb.

Autorom je, dnes už 89-ročný, Dr. Colin Campbell, ktorý od roku 1983 sledoval a skúmal vzorku  6500 ľudí a tento projekt trval 20 rokov.  Štúdium bolo uskutočnené v Číne, a to najmä kvôli geneticky podobnej populácii, ktorá zvykne žiť rovnakým spôsobom života, na rovnakom mieste a ich strava je založená takmer výlučne na rastlinných potravinách. Porovnávali sa teda Číňania s Američanmi, ktorí naopak konzumujú až priveľa živočíšnej stravy.

Výsledkom týchto pozorovaní a skúmaní boli veľmi alarmujúce zistenia, ktoré dávajú do priamej súvislosti živočíšnu potravu s rôznymi chorobami.

Aké sú hlavné odkazy knihy Dr. Colina Campbella?

Naše zdravie je viac záležitosťou výživy než medicíny

Dnešná medicína je na vysokej úrovni a ľudia sa bežne spoliehajú na to, že lekári a rôzne lieky či procedúry im pomôžu vyriešiť zdravotné problémy.  Zdá sa, že na každý problém existuje nejaká tabletka či masť, prípadne zákrok, ktorý „opraví“ to, čo sa v našom tele pokazilo.

Zvykli sme si odovzdávať zodpovednosť za naše zdravie do rúk lekárov a zdravotníctva. Lekári a medicína však nie sú všemocní a ľudia často zomierajú aj kvôli nesprávnej zdravotnej starostlivosti, vedľajším účinkom liekov či zákrokov. Jednoducho, naše zdravie by  malo byť našou zodpovednosťou.

A začína to tým, čo sa rozhodneme naložiť na tanier. Správnou stravou a životným štýlom dokážeme predchádzať ochoreniam, aby sme neskôr nemuseli hľadať u lekárov pomoc . To, akú stravu zvolíme, rozhoduje do veľkej miery o tom, či a na aké choroby budeme neskôr trpieť.

Živočíšne bielkoviny a rakovina

Podľa knihy Čínska štúdia (ale aj ďalších výskumov) prispievajú živočíšne bielkoviny k rozvoju rakoviny vo vyššej miere než rastlinné bielkoviny. Bežný človek dnes konzumuje priveľa bielkovín z mlieka, vajec, mäsa či rýb – väčšina bielkovín teda pochádza zo živočíšnych zdrojov.

Podľa výsledkov Čínskej štúdie ľudia v Číne živiaci sa prevažne rastlinnými bielkovinami mali oveľa nižšie riziko srdcových chorôb, cukrovky a rôznych typov rakoviny v porovnaní s oblasťami, kde v strave prevládali živočíšne bielkoviny.

Súvis so živočíšnymi bielkovinami a rakovinou potvrdili aj pokusy na potkanoch.

Zdá sa, že živočíšna strava nie je pre človeka práve najzdravšia. Problém je tiež v tom, že dnes konzumujeme až príliš veľa proteínov pochádzajúcich zo živočíšnych zdrojov.

Za pokus to stojí

Nemusíte sa hneď stať zarytým vegánom, aby ste si zabezpečili zdravie. Čínska štúdia odporúča ale získavať proteíny hlavne z rastlinných zdrojov, teda strukovín či orechov. Môžete vyskúšať nejaký čas nahradiť kravské mlieko rastlinným (je ich naozaj veľa druhov) a vynechať mäso. Sami uvidíte, či sa budete cítiť lepšie a či vám to prinesie nejaké zmeny.

Veľa ľudí po prečítaní knihy Čínska štúdia naozaj prehodnotili svoj jedálniček, vylúčili alebo veľmi obmedzili živočíšne produkty a výrazne im to pomohlo vyriešiť nejeden zdravotný problém.

Je len na nás, do akej miery sme ochotní skutočne prevziať zodpovednosť za vlastné zdravie.